Eind jaren ’40 schreef de Britse BBC meerdere luidsprekerfabrikanten over de hele wereld aan om een referentieluidspreker te maken voor de BBC die gebruikt kon worden in de studios. De BBC had baat bij een luidspreker die heel precies kon weergeven wat er werd opgenomen en in dit kader was men op zoek naar de weergever die dit het beste kon. Op dit verzoek kwamen ruim twintig aanmeldingen van fabrikanten. Er was echter één probleem: geen van de luidsprekers die werd geleverd wist te voldoen aan de eisen die de BBC stelde. Daar kwam ook nog eens bovenop dat bij metingen enorme verschillen naar voren kwamen tussen ‘dezelfde’ luidsprekers. De BBC heeft er uiteindelijk voor gekozen om de beste van de ‘slechtste’ te selecteren, maar het duurde niet lang voordat men bij de BBC zelf begon met experimenteren hoe de beste luidspreker kon worden gemaakt en hieruit zijn de ‘BBC-luidsprekers’  voortgekomen. Op basis van deze ontwikkelingen zijn uiteindelijk merken als KEF, Spendor, Rogers en Harbeth voortgekomen.

Geschiedenis
Harbeth is in 1977 opgericht door Dudley Harwood, een senior engineer die werkzaam was voor BBC’s onderzoeksafdeling aan Kingswood Warren in de buurt van Londen. Harwood ontdekte dat polypropyleen plastic – mits goed toegepast – uitstekende prestaties leverde in de weergave van de luidsprekers. Vrijwel alle huidige luidsprekers (met uitzondering van de Compact7) zijn geïnspireerd en doorontwikkeld vanuit het concept van de traditionele monitorluidsprekers die door de BBC werden gebruikt. Elk model dat de Harbeth fabriek verlaat – van de uiterst compacte P3 tot de enorme Monitor 40.2 – is een unieke combinatie van traditioneel ontwerp en technologie. Binnen de klassieke kasten wordt echter gebruik gemaakt van misschien wel de beste luidsprekerunits en geoptimaliseerde wisselfilters die we ons kunnen indenken. Het is een vreemde combinatie van een bewezen erfgoed en zeer geavanceerde technologie die zorg dragen voor de natuurlijke weergave waar Harbeth om bekend staat.

De modellen
Harbeth heeft vijf modellen die allen in verschillende afwerkingen leverbaar zijn.

P3 ESR (vanaf € 2.035,00 per paar)
Compact 7 (vanaf € 3.050,00 per paar)
Monitor 30.1 (vanaf € 3.520,00 per paar)
Super HL5 Plus (vanaf € 4.280,00 per paar)
Monitor 40.2 (vanaf € 14.280,00 per paar)

Waarom we voor Harbeth hebben gekozen
We zeggen het vaak: we zijn altijd wel op zoek naar mooie aanvullingen op het assortiment. We streven er hierbij naar om een product op te nemen dat daadwerkelijk iets toevoegt en waar we zelf ook heel enthousiast van worden. De lovende reviews over de Harbeth luidsprekers in (inter)nationale bladen zorgden ervoor dat we toch wel heel nieuwsgierig werden. De demonstratiemodellen die we te leen kregen van importeur Audio Ingang wisten ons in het geheel te overtuigen.

Harbeth springt er wat ons betreft uit in de weergave van een realistisch en open beeld. We hebben heel veel fantastische luidsprekers in het assortiment, maar Harbeth is in dat opzicht heel anders en weet zich daarmee te onderscheiden van de andere merken waar we ook met veel plezier mee werken. We kunnen niemand garanderen dat dit dé luidspreker is, maar het is een luidspreker waar je zomaar verliefd op kunt worden.

De Harbeths laten zich vrij gemakkelijk plaatsen en zijn daarin niet bepaald veeleisend. Een onderlinge afstand van twee tot drie meter is meer dan voldoende. De luidsprekers komen het best tot recht met de Custom Design Fish Tanks. Deze stands worden op maat gemaakt en vormen vrijwel letterlijk één geheel met de luidspreker.