Fyne Audio is een Schotse fabrikant van luidsprekers en mag gerust tot de veelbelovende nieuwkomers worden gerekend. Toch bestaat het team van Fyne Audio uit mensen met jarenlange ervaring. En wie een beetje goed naar de luidsprekers kijkt, zal ongetwijfeld een en ander van een andere grote fabrikant herkennen…

De Bristol hifishow van 2018 kan gezien worden als vuurdoop van Fyne Audio. Tijdens deze show zijn de eerste exemplaren geïntroduceerd, waaronder het referentiemodel F1-10. Bezoekers en pers viel al gauw op dat de luidsprekers heel erg veel lijken op Tannoy. En dat is zeker niet zo gek. De mensen die Fyne Audio hebben opgezet, zijn allemaal werkzaam geweest voor Tannoy.

Met Fyne Audio willen dr. Paul Mills en zijn collega’s een revolutie ontketenen op het gebied van luidsprekerontwerp. De puntbronweergave is gebleven, maar Mills en collega’s hebben bestaande technologieën verder ontwikkeld. Drie van de nieuwe gepatenteerde technologieën zijn IsoFlare, BassTrax en FyneFlute. IsoFlare is een puntbronsysteem waarbij de bas/midrange en tweeter in elkaar geplaatst zijn. De tweeter wordt hiermee in het midden geplaatst en de bas/midrange wordt eromheen gebouwd. Het resultaat is een ongekend goed stereobeeld met veel rust en dynamiek. Het concept van IsoFlare is niet nieuw, maar wel sterk verbeterd ten opzichte van voorgaande ontwerpen. BassTrax is een toepassing waarbij de bassreflexpoort naar beneden is gericht. Zodoende ondervinden de luidsprekerunits geen nadelige effecten van staande golven. Nog een voordeel is dat de luidspreker gemakkelijker is te plaatsen in de kamer. Tot slot kan FyneFlute worden gezien als een doorbraak in conustechnologie. Door de ophangrand van de conus niet-homogeen te vormen kan energie niet worden teruggestuurd de behuizing in. Naast een minimale energie-opslag wordt een lineaire weergave gewaarborgd over de gehele bandbreedte.