Het verhaal begint in 1988. Bent Holter – oprichter van Hegel – studeerde aan de Technische Universiteit van Trondheim en besloot een studie te doen naar het ontwerp van transistors om een oplossing te vinden voor de problemen die zich in klassiek ontworpen versterkers voordoen: harmonische vervorming. De klassieke ontwerpen en schema’s werden aan de kant geschoven en een ontwikkeling die we nu kennen als “SoundEngine” werd geboren.

Bent Holter speelde tijdens zijn studie in de rock/metal band The HEGEL band. Omdat de band geen geld had voor versterkers, besloot hij ze zelf te maken. Langzaam aan verfijnde hij zijn eigen versterkers en werden ze beter, maar het begon echt vaart te lopen toen hij tijdens zijn scriptie bezig was met onderzoek naar het elimineren van harmonische vervorming. Holter kon niet accepteren dat een simpel aan de versterker aangeboden signaal resulteerde in het signaal zelf met toevoeging van een ongewenst door elektronica veroorzaakte vervorming. Oplossingen die tot dat moment voorhanden waren resulteerden allen in een verlies in andere zaken, zoals de dempingsfactor. Telenor – één van de grootste Noorse spelers in de telecommunicatie – kreeg lucht van het onderzoek van Holter en besloot hem aan te nemen om vervolgonderzoek te doen.

Vandaag de dag is Hegel een gevestigd merk in de wereld van hifi. Het assortiment bestaat uit geïntegreerde versterkers, voorversterkers, eindversterkers, CD-spelers en D/A-converters die stuk voor stuk lovende testverslagen en awards ontvangen. En dat is zeker niet zonder reden. De apparatuur is bijzonder muzikaal te noemen en in staat luidsprekers ongekend goed aan te sturen. Daarnaast beschikken de geïntegreerde versterkers over een scala aan analoge én digitale ingangen. Er is zelfs op alle geïntegreerde versterkers een netwerkaansluiting aanwezig. Hiermee wordt streaming zonder externe streamer mogelijk gemaakt. En door het UPnP-protocol heeft u genoeg vrijheid om een applicatie naar uw wens te gebruiken voor de aansturing.