MartinLogan is een Canadese fabrikant van elektrostaten dat al meer dan 30 jaar bij ons in de winkel is te vinden. En dat is zeker niet zonder reden. MartinLogan heeft een geheel eigen karakter waarbij alles draait om transparantie en zuiverheid van de weergave.

Eind jaren ’70 kwamen Gayle Martin Sanders en Ron Logan Sutherland elkaar tegen in een winkel die werd geleid door Sanders. Ondanks dat ze beiden een andere achtergrond hadden, deelden ze beiden een passie voor muziek. Sutherland en Sanders waren beiden van mening dat er op dat moment vrijwel geen luidsprekers in staat waren om muziek puur en helder weer te geven. Alleen elektrostaten kwamen in de buurt bij datgene waar ze naar zochten. Probleem was dat veel elektrostaten meer problemen veroorzaakten dan voordelen boden, en uiteindelijk waren er maar een paar succesvol. Quad stond erom bekend als meest gedetailleerdere luidspreker op de markt, maar was bij lange na niet geschikt voor muziek met meer laag zoals rock en symfonisch. Sanders en Sutherland waren ervan overtuigd dat het anders kon, en dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van MartinLogan.

Neolith

Het absolute topmodel van MartinLogan is de 175kg wegende Neolith. Dit model staat met kop en schouders bovenaan de Masterpiece Series en belichaamt meer dan 30 jaar ervaring in het vervaardigen van elektrostaten. Zoals het een referentiemodel betaamt wordt alleen maar gebruik gemaakt van de allerbeste onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan het Vojtko wisselfilter met handmatig geselecteerde componenten en een stator die volgens het MicroPerf principe is vervaardigd.

Masterpiece Series

De Masterpiece Series van MartinLogan bestaat naast het topmodel Neolith uit vier modellen die over hetzelfde DNA beschikken. De Benjamin van de Masterpiece Series is de Classic 9 en wordt gevolgd door de Impression 11A, Expression 13A en Renaissance 15A. Met het formaat van de luidspreker neemt niet alleen het formaat van de stator toe, maar ook de woofersectie en de daarbij behorende versterker. Zodoende biedt MartinLogan een meesterwerk voor elke ruimte aan. De Classic 9 beschikt over een passieve subwoofer en vanaf de Impression 11A wordt een actieve subwoofer toegepast. De modellen met een actieve subwoofer kunnen zelfs met Anthem Room Correction (ARC) worden ingeregeld. Zodoende worden de luidsprekers klankmatig optimaal ingeregeld binnen de ruimte waar ze komen te staan.

Uiteraard biedt MartinLogan binnen de Masterpiece Series de mogelijkheid om uit te breiden naar home cinema met verschillende center-, on-wall- en surroundluidsprekers.

ElectroMotion Series

De ElectroMotion Series is de instapserie van MartinLogan elektrostaten. De serie bestaat uit twee vloerstaanders; de compacte ElectroMotion ESL en grotere ElectroMotion ESL-X. De ElectroMotion ESL wordt beschouwd als de waardige opvolger van de MartinLogan Aerius, een luidspreker die wordt beschouwd als één van de populairste luidsprekers ooit door MartinLogan gemaakt. Geheel in dezelfde stijl biedt MartinLogan bijpassende center- en surroundluidsprekers voor een home cinema opstelling.

Motion Series

De Motion Series is geheel geïnspireerd door de ElectroMotion ESL Serie en is gemaakt om ongekende prestaties neer te zetten in een betaalbare prijsklasse. Evenals de elektrostaten beschikken ook de luidsprekers uit de Motion Series over een open en dynamische weergave en een adembenemende helderheid. De serie bestaat uit vloerstaande luidsprekers, monitoren en centerluidsprekers en komt hiermee tegemoet aan de veeleisende muziek en/of filmliefhebber.