Het Deense Ortofon werd in 1918 – toen nog onder de naam Electrical Phono Film Copany – opgericht door Axel Petersen en Arnold Poulsen. Het doel was de ontwikkeling van ‘s werelds eerste geluidssynchronisatiesysteem voor film. In de oorlogsperiode worden voornamelijk microfoons, dynamische compressors, oscillografen, optische instrumenten en accessoires ontwikkeld. In 1946 produceert de firma – inmiddels onder de naam Fonofilm Industri A/S – de eerste mono snijkop voor de grammafoonindustrie. In 1948 ziet het eerste Moving Coil element het levenslicht met karakteristieken die passen bij de kwaliteit van de snijkop. In 1951 ontstaat onder Fonofilm Industri A/S uiteindelijk Ortofon. Met het Griekse “orto” dat staat voor “correct” en “fon” dat staat voor “geluid” is de naam verklaard. In 1957 maakt Ortofon de stap van mono naar stereo en ontwikkelt de stereo snijkop. In de periode ‘57 tot ‘59 worden de legendarische SPU (Stereo Pick-Up) elementen voor het eerst gefabriceerd, en deze modellen worden nog steeds gemaakt. Tot op heden is Ortofon niet gestopt met het afleveren van wereldvermaarde elementen.

Door de veelzijdigheid van het assortiment en de klankmatige betrouwbaarheid werken we bij Multifoon graag met Ortofon. Alle elementen worden met de grootste zorg geassembleerd en getest in Denemarken, waarbij niet alleen op werking wordt gecontroleerd maar ook op de prestaties die binnen een vastgestelde marge moeten vallen. Hierdoor weten we zeker dat elementen van hetzelfde type ook daadwerkelijk hetzelfde klinken. De ruime keuze binnen het pakket van Ortofon en onze expertise op het gebied van vinyl hebben ertoe geleid dat we als Ortofon Elite dealer bekend staan, hetgeen betekent dat we het gehele pakket voeren en tevens vrijwel alles van Ortofon ter beschikking hebben. U kunt dus bij ons terecht voor een element uit de zeer populaire 2M-serie, maar ook voor de exclusievere modellen als de MC Windfeld, MC Anna en natuurlijk de SPU-elementen. Naast de elementen maken we in de winkel ook gebruik van de twee door Ortofon ontwikkelde tonearmen: TA-110 (9″) en TA-210 (12″). Deze tonearmen matchen uitstekend met bijvoorbeeld de SPU-elementen, MC Anna en MC Xpression. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor de accessoires van Ortofon, zoals de headshells, bekabeling, step up trafo’s en afregelmaterialen. En natuurlijk worden alle aankopen bij ons vakkundig ingebouwd en afgeregeld, zodat u volop kunt genieten van al het moois dat Ortofon te bieden heeft.

LH8000
Ortofon
Ortofon 2M Blue

2M-serie

Geïnspireerd door de facetten van een diamant heeft de Deense ontwerper Møller Jensen de 2M-serie vormgegeven. De serie van MM-elementen bestaat uit de Red, Blue, Bronze en Black die allen zonder kleuring in weergave zo precies mogelijk de groeven op het vinyl uitlezen. De naalden uit de 2M-serie zijn op een later moment te vervangen, waardoor het opnieuw inbouwen van een element niet noodzakelijk is. Daarnaast geldt voor bezitters van een Red dat ze op deze manier gemakkelijk kunnen overstappen naar Blue en voor bezitters van een Bronze dat ze gemakkelijk kunnen overstappen naar een Black; het grote verschil wordt namelijk gemaakt in de diamantnaald. Uiteraard is er ook aan de liefhebbers van mono gedacht met de 2M Mono. Het grote succes van de 2M-serie heeft ertoe geleid dat er sinds enige tijd ook een Plug&Play oplossing is gevonden om alle tonearmen met een standaard headshellbevestiging in een handomdraai te upgraden. Meteen wordt de uitte Baerwald uitlijning verkregen waardoor de combinatie 2M-element/headshell optimaal presteert in de draaitafel.

De prijsrange voor de 2M-serie is €110,00 – €650,00

Quintet-serie

De MC Quintet is het directe resultaat van voortschrijdend inzicht, voortdurend onderzoek en onophoudend innoveren. Het verhaal laat zich gelukkig snel vertellen. Na de introductie van ’s werelds eerste Moving Coil-element in 1948 heeft Ortofon sindsdien meer dan 100 verschillende modellen ontwikkeld. De vijf modellen uit de huidige Quintet-serie vormen een volledig nieuwe generatie elementen met een ongeëvenaarde prijs-/kwaliteitverhouding. Het is vooral Ortofon’s geschiedenis die aantoont dat Ortofon op z’n zachtst gezegd vasthoudend is; vasthoudend in de overtuiging de beste kwaliteit te bereiken en vasthoudend in research en innovatie. Evenals bij de 2M-serie wordt ook bij de Quintet-serie gebruik gemaakt van een Red, Blue, Bronze en Black. Tevens kunnen ook liefhebbers van mono hun hart ophalen met de prachtige Quintet Mono.

De prijsrange voor de Quintet-elementen is €299,00 – €830,00

Ortofon Quintet Black
Ortofon Cadenza Red

Cadenza-serie

De zoektocht naar betere elementen blijft doorgaan. Na de succesmodellen Ortofon Kontrapunkt en MC Jubilee heeft toepassing van nieuwe materialen en windingsprocessen geleid tot de MC Cadenza-lijn. Cadenza is het Italiaanse woord voor cadans en verwijst naar de stilte die een orkest laat vallen om het solo-instrument te laten spelen. Gewoonlijk is dit het moment dat de solist zijn meest complexe stuk ten gehore brengt. De analogie met het element laat zich eenvoudig invullen. Microdynamiek en ambiance zijn slechts enkele sleutelwoorden voor de klank van de MC Cadenza-elementen. Ook bij deze serie wordt er gewerkt met een Red, Blue, Bronze en Black. Tot slot geldt ook voor de Cadenza-serie dat er een monovariant beschikbaar is voor de liefhebber.

De prijsrange voor de Cadenza-elementen is €1.090,00 tot €2.290,00

MC Windfeld

Als eerbetoon aan Per Windfeld – een van de topontwerpers bij Ortofon en de drijvende kracht achter veel legendarische elementen – is de MC Windfeld aan het gamma toegevoegd. In de ruim dertig jaar die hij werkzaam is geweest bij Ortofon is hij verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van een aantal fantastische elementen, zoals de MC20 Super, Kontrapunkt-serie, Concorde en MC Jubilee. De MC Windfeld werd ontwikkeld door een team die geleid werd door de opvolger van Per Windfeld: Leif Johanssen. Het element – waarop de initialen PW duidelijk in het oog springen – bevat veel revolutionare ontwikkelingen die door Per Windfeld zijn gedaan, waaronder Wide Range Damping (WRD) en Field Stabilizing Element (FSE). Niet alleen is de MC Windfeld een eerbetoon aan een belangrijk figuur in de audiowereld, het is ook een element die we bij de top van de wereld kunnen scharen. Het oplossend vermogen, de dynamiek en de rijkdom in detail zijn ongehoord in zijn klasse.

De MC Windfeld kost €3.270,00

MC Windfeld
Ortofon Xpression

MC Xpression

De MC Xpression is een state-of-the-art element die zich kenmerkt door drie belangrijke eigenschappen: 1) het maakt gebruik van geavanceerde SLM-technieken, 2) modificatie van het generatorsysteem en 3) de Ortofon ontwerptraditie. SLM staat voor Selective Laser Melting en maakt het mogelijk dat onderdelen in verschillende materialen direct van de ontwerp tafel geproduceerd kunnen worden Deze tijdswinst gecombineerd met een grotere vrijheid in geometrische vormen geven het geavanceerde ontwerp unieke resonantievrije eigenschappen. Voorheen zou dit fabricageproces jaren langer hebben geduurd en de materiaalkeuze veel beperkter zijn geweest. Door het unibody-ontwerp kan het element niet verkeerd in de headshell worden geplaatst. Uiteraard combineert dit element uitstekend met Ortofon’s TA-110 of TA-210.

De MC Xpression kost €4.975,00

MC Anna

De MC Anna verkeert in de hoogste regionen van de elementen van Ortofon. De hoogste graad van perfectie is bereikt met de MC Anna die mag bogen op de gecombineerde kennis opgedaan met klassiekers als de SPU Meister, MC Rohrmann en Kontrapunkt BACH. Opgedragen aan de operazangeres Anna Netrebko wordt eer betoond aan een virtuoos in de vorm van een element die uitblinkt in detaillering en rijkheid, zonder enige compromis. Onbegrensd in dynamiek en techniek, ongekend in emotie. Het magneetsysteem heeft een dramatisch hoge efficiëntie en flux densiteit die wordt begrensd in een behuizing van puur titanium, omgebouwd met SLM-technieken. De ultrafijne diamant maakt ultieme aftasting van de groef mogelijk.

De MC Anna kost €6.950,00

MC Anna

SPU-serie

De elementen uit de SPU-serie houden de traditie van de allereerste moving coil-elementen ontworpen door Robert Gudmandsen en uitgegeven door Ortofon in de 50’er jaren in ere. Alom geprezen vanwege de fijnzinnige lineariteit en volle klank zijn deze elementen door de jaren heen favoriet van velen gebleken. Ware meesterwerken als verschijning, maar zeker ook klankmatig in staat luisteraars urenlang te boeien.De zeer lage spoelweerstanden en ongewoon hoge output door toepassing van neodymium magneten in een circuit van zacht ijzer van hoge verzadiging geven een zeer gunstige en goede signaal-/ruisverhouding. De elliptische naalden die voor de SPU-serie wordt gebruikt in combinatie met het aluminium cantilever zijn van essentiële invloed op de frequentierespons.

De prijsrange voor de SPU-elementen is €690,00 – €2.500,00

Step up trafo’s

De Verto is een van de stilste trafo’s die te verkrijgen is. Exquise detaillering komt vrij door het dual mono ontwerp. De solide bouw met gebruikmaking van de uitstekende componenten garanderen ongekende prestaties die recht doet aan het element dat wordt gebruikt.

De ST-80 SE overklast de Verto door door de lat nóg hoger te leggen, waarbij topcomponenten in de beste setting worden toegepast. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de overgedimensioneerde trafo’s, meer windingen, dual mono bouw en een ultieme kanaalscheiding. Niet voor niets is de ST-80 SE de ideale match met elementen als de Cadenza, Windfeld, SPU, Xpression of Anna.

De Ortofon Verto kost €979,00
De Ortofon ST-80 SE kost €1.578,00

Ortofon