Rega is in 1973 opgericht door Roy Gandy en Tony Relph. Tot de dag van vandaag houdt Rega zich bezig met de productie van hoogwaardige draaitafels en electronica. En net als het eerste uur wordt nog steeds veel in eigen huis ontwikkeld. Niet zonder reden worden de armen door veel fabrikanten toegepast op de draaitafels. Bij multifoon hifi is Rega een vertrouwd merk in het assortiment. De draaitafels zijn betrouwbaar en klankmatig ongekend goed. Maar ook de versterkers zijn we zeer over te spreken en werken we graag mee!

Rega werd in 1973 opgericht door Roy Gandy en Tony Relph. Net als zovelen in die tijd wisten Gandy en Ralph dat het allemaal beter kon. De Planet was het eerste productiemodel van de heren. Ze kozen voor de naam Rega (van RElph en GAndy) en al vrij snel werd de Planet een succes. De eerste draaitafels werden in de avonduren in elkaar gezet toen Gandy nog bij Ford werkte. Zijn meest trouwe medewerker was zijn moeder die hem in eerste instantie twee weken zou helpen. Het werden er uiteindelijk vijftien jaren. In 1975 ontwikkelde Rega een Planar 2 en in 1977 volgde een Planar 3. De vele nazaten van de Planar 3 zijn stuk voor stuk succesmodellen en vormen hiermee een stabiele basis voor Rega.

Draaitafels
De draaitafel is nog steeds het paradepaardje van Rega. De lineup begint bij de instapmodellen Planar 1 en Planar 2. Compleet geleverd met een Carbon element zijn beide draaitafels uitstekend geschikt voor de beginners. De Planar 3 gaat een stap verder en zal voor de liefhebbers van upgraden een aantrekkelijke platenspeler zijn. Dit model beschikt over de RB-330 tonearm, een model waarvan de voorgangers (RB-300 en RB-303) al decennialang worden gebruikt door andere fabrikanten. De draaitafel beschikt over een brace als versteviging tussen draaiplateau en tonearm. De Planar 6 overtreft hierin door het gebruik van een dikkere glasplaat en een meegeleverde externe voeding. Deze externe quartsgestuurde voeding kan nauwkeurig worden afgeregeld op 33 en 45 toeren.

Tot slot wordt de toplijn gevormd door de RP-8 en RP-10. Beide modellen maken gebruik van een skeletstructuur waardoor de draaitafel minimalistisch is. De ombouw die standaard wordt meegeleverd, heeft als functie het kunnen dragen van de stofkap. De RP-10 heeft ook nog eens een keramisch draaiplateau. Dit draaiplateau is een fantastische ondergrond voor vinyl, maar erg kostbaar om te produceren.

Electronica
Naast de draaitafels worden door Rega ook versterkers, CD-spelers en phono voorversterkers gemaakt. Alle Rega versterkers zijn standaard voorzien van een phono voorversterker voor MM-elementen. Het instapmodel Brio beschikt zelfs over een hoofdtelefoonaansluiting. De Brio is met 2x50W een compacte maar krachtige versterker. De Elex-R is met 2x70W ruimer bemeten en zal de iets veeleisender luidsprekers met gemak aansturen. De Elicit-R is met 100W een overtreffende trap, maar speelt voor z’n prijsklasse op een ongekend hoog niveau.

Als partner voor de Brio heeft Rega een Apollo CD-speler in een zelfde compacte behuizing. De Saturn-R is een veelzijdige CD-speler die gecombineerd kan worden met de Elex-R en Elicit-R. De veelzijdigheid zit in het feit dat de Saturn-R eveneens als hoogwaardige D/A-Converter kan worden ingezet. Externe bronnen zoals een streamer of televisie kunnen zodoende profiteren van dezelfde hoogwaardige D/A-Converter als CD.