Er zijn tegenwoordig tal van manieren om de akoestiek in de luisterruimte te verbeteren; sommige oplossingen zijn eenvoudig en doeltreffend en andere oplossingen kunnen gerust rigoureus worden genoemd. Een ding staat vast, en dat is dat een oplossing om de akoestiek te verbeteren maatwerk is. Het Franse merk Trinnov heeft een uniek systeem ontwikkeld dat aan de hand van 3D-metingen de nadelige effecten van akoestiek in de ruimte bestrijdt en de fasefouten van luidsprekers corrigeert.

Trinnov stelt dat elke passieve luidspreker – hoe goed en kostbaar deze ook mag zijn – te maken heeft met fasefouten. Dit ontstaat doordat elke luidspreker beschikt over filters om de frequenties door te sturen naar de luidsprekerunits. Elk gebruikt filter veroorzaakt faseverschuivingen en die worden door het systeem van Trinnov gecorrigeerd. Het resultaat is een uiterst transparante en ruimtelijke weergave van de muziek waarbij alle details realistisch, nauwkeurig en onvervormd worden weergegeven.

Voor het optimaliseren van een stereo-installatie heeft Trinnov twee apparaten die qua meting en werking exact hetzelfde presteren; de ST2 HiFi en de Amethyst. De ST2 HiFi is een component voor het optimaliseren van akoestiek en fasecorrectie van de luidsprekers. Het apparaat wordt als regelunit geplaatst tussen de voorversterker en eindversterker of, zoals in sommige situaties kan voorkomen, tussen een bron en eindversterker. De ST2 HiFi is de stille kracht van de muziekinstallatie en zal – eenmaal ingeregeld – verder weinig aandacht nodig hebben. De Amethyst gaat een stap verder dan de ST2 HiFi en laat zich wellicht het beste beschrijven als een ST2 Hifi met een volwaardige voorversterker. Alle randapparatuur wordt direct op de Amethyst aangesloten op een van de elf ingangen (analoog, phono en digitaal). Daarnaast is er op de Amethyst ook de mogelijkheid om muziek te streamen via ethernet omdat het apparaat ook als renderer kan werken. De Amethyst beschikt over een 24-bit/192kHz D/A-Converter en een HybriD phono voorversterker waardoor het als voorversterker erg universeel is.

Voor beide apparaten geldt dat ze geschikt zijn voor het inregelen van vier kanalen. Denk met vier kanalen zeker niet aan een surroundoplossing, maar aan een ondersteuning voor stereoweergave. Het is namelijk mogelijk om voor de muziekweergave ook een of twee subwoofers in te regelen die naadloos worden geïntegreerd met de luidsprekers. Dit gebeurt op het gebied van frequentie en timing waardoor de subwoofer niet meer ‘gehoord’ wordt.